Pretraživanje

[__LOGIN__]

Bol - poseban dio svijeta

31.08.2022.

Bol - poseban dio svijeta
Zaljubiti se u Bol i Brač uopće nije teško.
 
Bol je najstarije obalno bračko naselje, a proteže se uz sami morski rub nekoliko kilometara u središnjem dijelu južne strane otoka, podno Bolske krune i Vidove gore – najvišeg otočnog uzvišenja i ujedno najvišeg vrha svih jadranskih otoka.
 
More pred njim je iznimno bistro, a prozirni valovi doimlju se poput brušena kristala. Zapadno od mjesta u more zadire plaža Zlatni rat – jedna je od najvećih i najljepših prirodnih atrakcija Jadrana. Poput jezičca pruža se gotovo pola kilometra u modrinu mora, i raste nanošenjem i taloženjem sitnih šljunčanih oblutaka oko podmorskog grebena, a vršak mu mijenja oblik ugađajući se ritmu valova i morskim strujanjima.
 
Sa suprotne, istočne strane Bola u svečanom se miru uzdiže dominikanski samostan, a sama jezgra mjesta oblikovana je uz luku. Ondje se nižu barokni ljetnikovac, Loža s crkvicom, renesansno-barokna palača u kojoj je smještena galerija umjetnina, župna crkva, pjaceta i Kaštil, okruženi sklopovima kuća izvorne pučke arhitekture s kojima čine skladnu cjelinu koja poziva da je podrobnije istražite.
 
Vjerujte mi na riječ – ovo je poseban dio svijeta, rekao je o Braču kanadski bloger i youtuber Christian LeBlanc, koji se na društvenim mrežama zove Lost LeBlanc, i objavio video pod nazivom “Ozbiljno morate putovati u Hrvatsku”.
 
Bol na Braču je izniman lokalitet, a njegova obala s mnoštvom kutaka mira i ugode pruža osjećaj velikog slobodnog prostora i čini se kao da je stvorena za meditacijsko opuštanje i za aktivan odmor – što god vam bolje odgovara. Suncem obasjanim proplancima šire se mirisi ljekovite kadulje i ružmarina i vijugaju spektakularne pješačke i biciklističke staze koje se temelje na lokalnim legendama.
 
Dvije bolske cikloturističke staze Osjeti opojne mirise Brača i Bračke vile iz mitova i legendi prve su svjetske Bike Storytelling staze. Imaju svoje priče koje se pomoću pratećeg softwarea mogu čuti na tri jezika – hrvatskom, engleskom i njemačkom – i na taj su način prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. Te su staze ‘ono nešto više’, povrh sunca i mora što Bol nudi svojim gostima i što ga razlikuje od drugih destinacija.
 
– Što se tiče cikloturizma u Bolu: odlično napravljeno! Odmah sam otišao provjeriti storytelling staze, kao i još neke staze, i jednostavno sam oduševljen! Sve je jako dobro označeno, i na stazi i u aplikaciji. Storytelling staze su vrlo zanimljive i inovativne. Bol je definitivno jedna od najboljih destinacija za bicikliranje u Europi, a u tehničkom je smislu najbolje pokrivena. Primijetio sam da i hotel u kojem sam odsjeo ima certifikat Bike-friendly, što je sjajno. Zašto se ne reklamirate agresivnije, poput ostalih biciklističkih destinacija?, stoji u nedavnoj poruci jednog austrijskog gosta koju je napisao Turističkoj zajednici općine Bol, oduševljen ondašnjim biciklističkim stazama. Usporedio ih je i s nekim drugim biciklističkim destinacijama u Hrvatskoj – na štetu ovih drugih – no o imenima tih mjesta nećemo.
 
Mediteransko sunce i kristalne vode Jadranskoga mora možda su nekima od naših gostiju prioritet kada se odlučuju odmor provesti na jadranskoj obali, no sve je više onih koji povrh sunca i mora traže i sadržaje koji nude aktivniji oblik turizma, jer se gosti sve više okreću prirodi, a idealan način za povezivanje s prirodom – pogodan za sve uzraste i razine tjelesne spreme – su upravo pješačke i biciklističke staze.
 
Cijeli članak na: turistickeprice.hr
Kalendar događanja