Pretraživanje

[__LOGIN__]

Položaj i ime

Brač je sa 394,6 km2 najprostraniji otok Dalmacije. Usidrio se poput golemog broda u slikovitu arhipelagu dalmatinskih otoka. Na Braču je danas dvadesetak naselja među kojima je najpoznatije mjesto Bol.

Položaj i ime
Bol je umnogome izuzetno naselje. Prvi i najstariji otočki gradić na obali. Položaj je birao ne kao ostala primorska naselja na amfiteatralnim obroncima zaklonjenih uvala, već sam i odvojen, na južnoj, otvorenoj obali uza žalove što se nadovezuju kao perle u kolajni. Nad Bolom se strmo uzdiže planinski vijenac Bolska kruna, utvrđeni Koštilo, s ilirskom gradinom, i Vidova gora, krov Jadrana.
 
Ime Bol izvedeno je od latinskog vallum, što znači "ukop", "zemljani bedem", "zemljom utvđeno naselje". Latinski vallum ima isto značenje kao starohrvatsko značenje riječi obala (="opkop", "nasip"). Ime je najvjerovatnije nastalo križanjem romanskog apelativa vallum i slavenskog obala. Bol se prvi put spominje kao lokalitet 1184. godine u Povaljskoj listini načinjenoj u zgradi tzv. Biskupije (dominikanski samostan). Kao naselje Bol se prvi put spominje 10. listopada 1475. godine u darovnici kojom knez Zacharia daruje poluotok Glavicu Dominikancima.
« Prethodno Sljedeće »
Kalendar događanja