Pretraživanje

[__LOGIN__]

8. IMENA Festival kulture

Bol, 22.-24. lipnja

8. IMENA Festival kulture

Fjaka is not fake.

Fjaka je česta riječ u Dalmaciji koja može značiti puno toga i predstavlja specifičnu kontemplaciju o životu na dalmatinski način. No, pojam fjaka (tal. fiacca) seže duboko u mediteransku kulturu i označava lijenost u najširem značenju riječi, od mlitavosti i tromosti do nevoljkosti i dokolice. Pojam je nastao u kolijevci europske kulture, pa se postavlja pitanje kako je moguće da je civilizacija koja je slavila lijenost, istovremeno sagradila Atenu i Rim, Aleksandriju i Genovu, Veneciju i Dubrovnik, dičeći se svojom arhitekturom i umjetnošću?
Kako je takva, fjakasta, uspjela stvoriti sve to?
O tome, ali i o brojnim drugim temama raspravljamo na ovogodišnjem 8. Festivalu kulture IMENA,
od 22. do 24. lipnja u Bolu na otoku Braču. Jer, kao što ne bi bilo svjetla bez tame, ili dana bez noći, ni velika dostignuća ljudskog uma ne bi bila moguća bez fjake, nasušno potrebnog opuštanja u kojem nerijetko niču nova nadahnuća. Veliki Kazimir Maljevič još je 1921. godine objavio manifest „Lijenost – prava istina čovječanstva“, u kojem objašnjava da su lijenost i neaktivnost nužne pretpostavke kojima se ljudsko biće do neke mjere može približiti božanstvu.
Na tragu toga, brojni su umjetnici koji će slaviti fjaku krajem lipnja u Bolu – Ivica Ivanišević, Tanja Mravak, Davor Štambuk, Arsen Kojdić, vrsni saxofonist i dobitnik pet Porina Gordan Tudor. U Galeriji Dešković majstor fotografije Fedor Vučemilović postavit će izložbu „Tražeći djetinjstvo“, dok će završne večeri u vrtu Dominikanskog samostana održati koncert Joe Meixner, svjetski pijanist koji ujedinjuje elemente klasične, jazz i soul glazbe. Slijedi i promocija nove suvenirske kolekcije čije detalje ostavljamo kao iznenađenje. Cjelokupni program festivala moderira Day Antunović, a jutarnji dio festivala rezerviran je za bolsku marendu Trudnu Teću. Teće donose bračke taverne, restorani i konobe, a okupljeni će moći degustirati vrhunsko bolsko vino Stina. Pravi otočni ugođaj pojačat će dječja folklorna skupina iz Bola i pjevači-harmonikaši Mario Pusa i Marin Estrada.
Dok većina ljudi svakodnevno negdje žuri i ganja neke nove ciljeve, dobro je sjetiti se da postoje oni koji prakticiraju fjaku, svjesni da je sretan svako tko gospodari vlastitim vremenom.

Kalendar događanja